תחום פיתוח החומרה מתעצם ומתפתח בארץ ובעולם והביקוש לעובדים רק עולה.
למה זה קורה ואיך מתגברים על המכשולים בדרך לאיוש תפקידי החומרה בארגון?
פיתוח הטכנולוגיה לא עוצר בארצנו, גיוסי הכספים בהייטק שוברים שיאים כל פעם מחדש והצורך במערכות משולבות חומרה הולך וגדל, כך שהקושי באיוש משרות רק מתגבר. בעולמות החומרה והפיתוח הפער הוא המשמעותי ביותר ולא מדובר רק על צורך במפתחים 'בכירים', אלא גם על מגוון התפקידים בשרשרת פיתוח החומרה שעד לפני שנתיים היה "קל" לגייס- החל ממהנדסי צ'יפים, RTL EDA V&V וכל המעטפת הכוללת אנשי Board design, FPGA, מהנדסי אופטיקה, RF, רכיבים וכו'.
השינויים המרכזיים והסיבות לפערים
1. התרחבות של חברות במשק
אחת המגמות הבולטות שמשפיעות על הביקוש המתגבר בעובדים בתחום הוא התעצמותן של השחקניות גדולות בתחום כמו Apple, Amazon ,INTEL אשר מרחיבות את כמות העובדים הנדרשים להם במסגרת הצמיחה העסקית של אותן החברות. דוגמה עדכנית לכך היא חברת אינטל שמקימה קמפוס חדש בחיפה והודיעה באפריל שתגייס כ-1,000 עובדים חדשים רק בישראל, גם חברת Nvidia שרכשה את Mellanox לפני כשנתיים מרחיבה את הגיוס ל- 600 עובדים נוספים ובכך הפערים רק גדלים.
2. נפח היצע המועמדים לא משתנה
לפי נתוני המל"ג, בשלושת השנים האחרונות תואר בהנדסה הוא מסלול הלימודים הנלמד ביותר בישראל בתואר ראשון ובחישוב כולל נמדד כי בשנת 2020 אחד מכל ארבעה סטודנטים למד את מקצועות ההנדסה, מדעי המחשב ו/או המתמטיקה; אך היצע המועמדים בתחום החומרה לא משתנה – בוגרי התארים והעתודות הצבאיות נקלטים במהרה בחברות ואין עלייה נראית לעין בכמות אנשי המקצוע בתחום פיתוח החומרה, כך שההיצע נשאר יחסית סטטי ובדרגים הבכירים הוא רק מצטמצם.
3. הצורך ביציבות כלכלית וארגונית
הרבה אנשים חושבים על יציבות בעקבות משבר הקורונה ולא ממהרים לעבור מקום עבודה, במקביל החברות עצמן משנות אסטרטגיה ומשקיעות יותר בשימור העובדים ו'לא נותנות להן לעזוב'. החברות הגדולות והמבוססות (בדגש על ענקיות הצ'יפים) מתחזקות מערך שימור עובדים משמעותי הכולל גם תנאים סוציאליים ותעסוקתיים שחברות רבות מתקשות לעמוד בהם ולכן החברות הקטנות והבינוניות נותרות ללא מענה של מהנדסים מוכשרים.
4. המועמדים מבינים את הערך שלהם, ובצדק
כיום, מועמדים מתאימים את עצמם למצב החדש במהירות – לא מתגמשים בקלות, יודעים מה לדרוש ומה יגרום להם לעשות את שינוי תעסוקתי – מה שמוסיף קושי בגיוסים. מרבית המועמדים מקבלים כמה וכמה הצעות עבודה ועומדת בפניהם אפשרות הבחירה ולכן הם לא ממהרים לחתום ולהתחייב. אנחנו רואים מועמדים רבים מתקדמים בתהליכים ובסוף פורשים, לרוב בחברות שעדין משחקות לפי כללי המשחק "הישנים".
לאור כל השינויים שמתרחשים בשוק העבודה הטכנולוגי, חברות רבות צריכות לחשוב על פתרונות יצירתיים על מנת לגשר על הביקוש לעובדים. בעולמות אבטחת המידע והתוכנה עברו את המהפכה הזאת כבר לפני כ-5 שנים, בעיקר חברות הסייבר, והם השכילו להתאים את עצמם לשוק המשתנה בעזרת הסמכות ממוקדות , boot-camps וכו', אך ככל הנראה לעין, בחומרה האסכולה הישנה עדיין שולטת.
אז איך בכל זאת תצליחו לגייס את הטובים ביותר אליכם?
חשוב להבין שכדי לתת מענה לפערים נדרשת גמישות מחשבתית וארגונית – שימת דגש על פוטנציאל למידה של מועמד ופוטנציאל התאמה לארגון לטווח ארוך הם שיניבו לא רק גיוסים מוצלחים אלא גם יציבות אמיתית ומקצועית, שתוביל את הארגון שלכם שנים קדימה.